γαμψοδακτυλία - σφυροδακτυλία

Γαμψοδακτυλία (claw toe)

Η γαμψοδακτυλία, είναι μια μόνιμη καμπτική παραμόρφωση των τριών φαλαγγών (κεντρική, μέση και ονυχοφόρα). H διαταραχή των μεσοφαλλαγγικών αρθρώσεων προκαλεί τη βλάβη της αρμoνίας και στερεότητας όλων των αρθρώσεων του δακτύλου. Eπηρεάζει συνήθως όλα τα δάκτυλα του άκρου πόδα εκτός από τον μέγα δάκτυλο. Η εγγύς άρθρωση φέρνει το δάκτυλο του ποδιού σε υπερέκταση και οι περιφερικές αρθρώσεις σε κάμψη, εμφανίζοντας έτσι την εικόνα “γάντζου”.

Ο ασθενής δυσκολεύεται να φορέσει τα υποδήματα του καθώς πονάει από την ασκούμενη πίεση αυτών και από τους κάλους που έχουν δημιουργηθεί. Ο πόνος μπορεί να εμφανισθεί και στο πέλμα, στην περιοχή των μεταταρσίων.

Τα άτομα που επιβαρύνουν τα ποδιά τους με ακατάλληλα υποδήματα (ψηλά και στενά) έχουν περισσότερες πιθανότητες να το παρουσιάσουν.

Η κοιλοποδία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το κότσι – μέγας βλαισός δάκτυλος, η ψωριασική αρθρίτιδα, και οι τραυματικές κακώσεις, είναι μερικά από τα αίτια αυτής της δυσμορφίας.

Όσο επιβαρύνεται ο άκρος πόδας (κάτω άκρα) με ακατάλληλα υποδήματα και έχοντας οικογενειακό ιστορικό με την δυσμορφία της γαμψοδακτυλίας, τόσο τα πόδια θα παραμορφώνονται και θα δημιουργούνται κάλοι και σκληρύνσεις στα δάκτυλα και στην περιοχή του πέλματος των μεταταρσίων. Η πρόληψη για την αποφυγή αυτής της δυσμορφίας είναι απαραίτητη.

Η θεραπεία της μόνιμης καμπτικής παραμόρφωσης των τριων αρθρωφαλλαγικών – γαμψοδακτυλία, αφορά τους χειρούργους ορθοπεδικούς οπού ασχολούνται με τις παραμορφώσεις, παθήσεις των οστών και των αρθρώσεων και κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος.

Στο Ποδολογικό Κέντρο Medical Step

Το Ποδολογικό Κεντρο Medical Step είναι στην διάθεση σας για να σας συμβουλέψει και να σας προσφέρει μια συντηρητική θεραπεία. Ο Ποδολόγος του Μedical Step έχει ως στόχο την πρόληψη για την αποφυγή της επιδείνωσης, των παραμορφώσεων της γαμψοδακτυλίας, καθώς και την αντιμετώπιση του πόνου από κάλους και σκληρύνσεις που έχουν δημιουργηθεί στα ποδιά σας.