κάλος-τύλος

Κάλους - Τύλους

Ένας κάλος – τύλος μπορεί να σχηματιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του δέρματος το οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτίθεται σε τριβή. Οι καλοί είναι η επίκτητη αύξηση της κεράτινης στοιβάδας της επιδερμίδας, που παρατηρείται ότι σταδιακά μεγαλώνει ως προς το εσωτερικό σε σχήμα συνήθως κωνικό, δημιουργώντας έτσι ένα σκληρό πυρήνα.

Σε ποιους εμφανίζονται οι κάλοι - τύλοι

Οι άνθρωποι συχνά αναπτύσσουν κάλους στο μεσαίο δάχτυλο του χεριού τους λόγω γραφής ή όταν παίζουνε έγχορδα όργανα μουσικής όπως η κιθάρα ή το βιολί. Μπορεί να αναπτυχθούν κάλοι και στα τέσσερα δάχτυλα του χεριού που χρησιμοποιούνται για να συγκρατούν τις χορδές.

Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορούν να οδηγήσουν στο σχηματισμό ενός κάλου.

Στα πόδια, οι τύλοι μπορούν να σχηματιστούν στα μικρά δάκτυλα λόγω της συμπίεσης που ασκείται από τα στενά υποδήματα. Στα πέλματα εντοπίζονται κυρίως στο ύψος της κεφαλής των μεταταρσίων, ο σχηματισμός οφείλεται σε μορφολογικές ανωμαλίες του ποδιού, σε συνδυασμό με την πίεση που ασκείται από το βάρος του σώματος καθώς και το λάθος βάδισμα που συμβάλλουν στην εμφάνιση τους.

Η δερματική αυτή βλάβη (κάλοι – τύλοι) προέρχεται από:

– Μηχανικές πιέσεις: μέσω υποδημάτων και βάρος του σώματος
– Θερμότητα: μέσω της τριβής
– Χημικούς παράγοντες: μέσω τοξινών όπου αποβάλλονται στα κάτω άκρα

Συμπερασματικά:

Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ένα κάλο – τύλο σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος που υπόκειται σε πίεση.

Όταν το δέρμα εκτίθεται σε κάτι από τα παραπάνω ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή πίεσης, τότε αντιδρά και σχηματίζει έναν κάλο με πυρήνα, που φτάνει ως και τα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, αυτό είναι που μας προκαλεί την δυσφορία και τον πόνο.

Υπάρχουν περίπου 10 είδη κάλων – τύλων

Η δερματική αυτή βλάβη δημιουργεί επιπλοκές πολλές φορές όπως φλεγμονή, εξέλκωση και αυλάκωση.

Οι κάλοι είναι πιο εύκολο να αποφευχθούν παρά να θεραπευτούν, εφόσον δεν θέλουμε να σχηματιστεί ένας κάλος, ελαχιστοποιούμε την τριβή και την πίεση, έτσι ο σχηματισμός των κάλων θα ελαττωθεί σε μεγάλο ποσοστό. Τα υποδήματα πρέπει να είναι κατάλληλα και να μην πιέζουν τα πόδια.

Προσοχή

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να ελέγχουν συχνά το δέρμα τους για σημάδια τριβής και ερεθισμού, ώστε να ελαχιστοποιούν τυχόν ζημιές, που μπορεί να αποβούν μοιραίες. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικός ο ποδολογικός έλεγχος και η ποδολογική φροντίδα να γίνεται από εξειδικευμένα άτομα.

Μην αφαιρέσετε τον καλό – τύλο μονοί σας ή με την χρήση κάποιου αιχμηρού αντικειμένου γιατί είναι πιο πιθανόν να δημιουργήσετε πιο έντονο πρόβλημα. Εμπιστευτείτε το Ποδολογικό Κέντρο Medical Step για την ασφαλή αφαίρεση του.

Μην αφήνετε το πρόβλημα του κάλου-τύλου να φτάσει στο απροχώρητο, το πρόβλημα μπορεί να επεκταθεί και να δημιουργήσει φλεγμονή ή εξέλκωση. Ο πόνος θα αυξάνεται μέρα με την μέρα και θα είναι αφόρητος. Επιλέξτε να αντιμετωπίσετε άμεσα το πρόβλημα σας για την αποφύγη υποτροπιασμού. Το Ποδολογικό Κέντρο Medical Step φροντίζει αποτελεσματικά προσφέροντας θεραπεία και ανακούφιση στα πόδια σας.

Στο Ποδολογικό Κέντρο Medical Step

Είμαστε ειδικοί να διαγνώσουμε και να αντιμετωπίζουμε παθήσεις του άκρου πόδα.

Προσφέρουμε ανώδυνη και στοχευμένη θεραπεία διαθέτοντας τα κατάλληλα μέσα, κάνοντας την απομάκρυνση του κάλου – τύλου εφικτή.

Έπειτα από την ενδελεχή αφαίρεση του, ενημερώνουμε για το τι θα πρέπει να αποφεύγετε στην καθημερινότητα σας και σας συστήνουμε κατάλληλα σκευάσματα για περισσότερη ενυδάτωση στο πάσχον σημείο. Οι επισκέψεις στο Ποδολογικό μας κέντρο θα εξασφαλίσουν την υγεία των άκρων σας.

Αποκαθιστούμε το δέρμα φέρνοντας το πόδι σας στην φυσιολογική του μορφή και σας ανακουφίζουμε από τον πόνο ανώδυνα και αναίμακτα. Τηρούμε πλήρως όλους τους κανόνες υγιεινής, χρησιμοποιούμε νέα και καινοτόμα μηχανήματα και εξοπλισμό για την θεραπεία του προβλήματος σας. Σκοπός μας είναι να παρέχουμε υψηλές υπηρεσίες για την θεραπεία σας ώστε να σας απαλλάξουμε από το πρόβλημα σας.

Επιπρόσθετα, στην ευπαθή ομάδα των σακχαροδιαβητικών με κάλους στα πέλματα συνιστάται η φροντίδα από τον Ποδολόγο του Medical Step σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς κρίνεται απαραίτητη, η αφαίρεση του κάλου – τύλου έγκαιρα. Κάτω από τον κάλο μπορεί να υπάρχει κάποιο έλκος που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα παρουσιάζονται επιπλοκές που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες.

Η ασφάλεια αφαίρεσης του κάλου – τύλου σε ευπαθείς ομάδες όπως ένας σακχαροδιαβητικός προσφέρεται μόνο από ειδικούς Ποδολόγους – Ποδίατρους. Μην εμπιστεύεστε ανειδίκευτους ή ερασιτέχνες.