κοιλοποδία

Κοιλοποδία

H κοιλοποδία είναι η κατάσταση στην οποία η ποδική καμάρα είναι ιδιαίτερα υψηλή. Η κοιλοποδία είναι ακριβώς το αντίθετο της πλατυποδίας, στην οποία η καμάρα του πέλματος γίνεται επίπεδη και απουσιάζει.

Στην κοιλοποδία παρατηρείται ότι το πόδι είναι σε κάμψη προς τα κάτω. Η κοιλοποδία είναι μια πιο σπάνια κατάσταση σε σχέση με την πλατυποδία, και έχει μελετηθεί λιγότερο σε σχέση με την πλατυποδία. Τα αίτια τα όποια δημιουργούν την κοιλοποδία δεν έχουν αποσαφηνισθεί πλήρως. Οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κοιλοποδία προκύπτει από ανισσοροπία στην λειτουργιά των μυών του άκρου ποδιού και των μυών της γάμπας (γαστροκνήμιας).

Η κοιλοποδία μπορεί να είναι ιδιοπαθής, άγνωστης αιτιολογίας παραμόρφωση ή μπορεί να οφείλεται σε άλλες πιθανές αιτίες, όπως νευρομυικές ασθένειες πχ πολιομυελίτιδα, ή κάποιο κάταγμα στον άκρο πόδα, στην πτέρνα ή στα οστά του ταρσού που να μην έχουν αποκατασταθεί ορθά.

Πιο συγκεκριμένα κοιλοποδία (pes cavus) χαρακτηρίζεται ένα πόδι με ψηλή ποδική κάμαρα η οποία μπορεί να οφείλεται σε συγγενή οστική ανωμαλία. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε νευρολογικές καταστάσεις, ιδιαιτέρα σε σπαστικότητα των καμπτικών μυϊκών ομάδων.

Στην κοιλοποδία η ποδική καμάρα ανυψώνεται λόγω ανωμαλιών στο πρόσθιο, μέσο και οπίσθιο τμήμα του άκρου ποδός ή σε συνδυασμό τους. Η ψηλή ποδική καμάρα αλλάζει την βιομηχανική του ποδιού και προκαλεί παραμόρφωση του σε όλα τα επίπεδα στο πέλμα. Στην κοιλοποδία συχνά παρατηρείται και η γαμψοδακτυλία.

Τα άτομα με κοιλοποδία συχνά παρουσιάζουν και αναφέρονται σε πόνο στο έξω μέρος των πελμάτων που είναι πιο έντονος ειδικά κατά την βάδιση ή την αθλητική τους δραστηριότητα. Επίσης, μπορεί να αισθανθούν πόνο στο πέλμα στην περιοχή των μεταταρσίων λόγω της πίεσης που ασκείται από την παραμόρφωση της ποδικής καμάρας. Οι κάλοι και οι σκληρύνσεις δημιουργούνται στα σημεία που ασκούνται πιέσεις, που είναι μεγάλοι και επώδυνοι, με αποτέλεσμα ο πόνος να είναι πολύ μεγαλύτερος και σε πολλές περιπτώσεις αφόρητος.

Η κοιλοποδία χρήζει κλινικής εξέτασης από Ορθοπεδικό και από ειδικό Ποδιατρό – Ποδολόγο.

Θεραπεία

Η θεραπεία της κοιλοποδίας μπορεί να είναι συντηρητική αλλά και χειρουργική στοχεύοντας στην αποκατάσταση της μηχανικής του ποδιού και στην αύξηση της επιφάνειας βάδισης.

Το πελματογράφημα για την κατασκευή ορθωτικών πελματών αποτελεί έναν συντηρητικό τρόπο αντιμετώπισης, έτσι ώστε το πέλμα να αυξήσει το ποσοστό επιφάνειας βάδισης, με αποτέλεσμα να αποφορτίζεται σημαντικά η περιοχή των μεταταρσίων του πέλματος.

Στο Ποδολογικό Κέντρο Medical Step

Ο Ποδολόγος του Medical Step προτείνει το πελματογράφημα, με σκοπό να διαπιστωθεί η δυσμορφία του πέλματος, και στην συνέχεια προτείνει την κατασκευή ορθωτικού πάτου.

Η ενημέρωση και ο ποδολογικός καθαρισμός σε σκληρύνσεις και κάλους – τύλους που σας προσφέρεται, έχει σκοπό την αποφόρτιση του άκρου πόδα για την βελτίωση της καθημερινότητας σας.

Ως συντηρητική θεραπεία επίσης προτείνεται η φυσικοθεραπεία με ασκήσεις για ενδυνάμωση στους εξασθενημένους μύες.

Αν η κατάσταση δεν μπορεί να βελτιωθεί συντηρητικά και συνεχίζει να είναι επώδυνη τότε μπορεί να χρειαστεί διορθωτική οστεοτομία, δηλαδή η χαλάρωση των μαλακών μορίων, που θα φέρει τον άκρο πόδα σε ικανοποιητική επαφή με το έδαφος. Αυτή η μέθοδος είναι χειρουργική και πρέπει να ενημερωθείτε από ειδικό Ορθοπεδικό χειρούργο.