κότσι - bunion

Μέγας βλαισός δάκτυλος - Κότσι (bunion)

Πολλοί άνθρωποι παραπονούνται για τo “Κότσι” αλλά αυτή η λέξη σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους.

Για να είμαστε πιο ακριβείς το “Κότσι (bunion)” είναι ένας θύλακας πάνω από μια υπερβολικά προεξέχουσα κεφαλή του πρώτου μεταταρσίου – μέγα δακτύλου του ποδιού, η πάνω από μια εξόστωση του μεταταρσίου – δακτύλου του ποδιού. Ο θύλακας μπορεί να μολυνθεί και η λοίμωξη μπορεί να επεκταθεί στην πρώτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση. Σε ασθενείς με διαβήτη αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα. Σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα η επούλωση του δέρματος μπορεί να καθυστερήσει αρκετά.

Ο μέγας βλαισός δάκτυλος, είναι μία από τις πιο συνήθεις δύσμορφες διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος του άκρου πόδα. Είναι μια σύνθετη παραμόρφωση της πρώτης μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης ,του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Αυτή η διαταραχή της στρεβλότητας του μέγα δακτύλου μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση και των υπόλοιπων δακτύλων, με το πέρασμα των χρονών. Αρχικά, αυτή η δύσμορφη διαταραχή παρατηρείται με σταδιακή απαγωγή και στροφή του μέγα δακτύλου.

Η αιτιολογία για την εμφάνιση του μέγα βλαισού δακτύλου αποδίδεται κυρίως σε προδιάθεση, δηλαδή σε κληρονομικούς παράγοντες. Έχει όμως παρατηρηθεί ότι αυτή η δύσμορφη διατάραξη είναι πιο συχνή σε γυναίκες παρά σε άντρες. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των ψηλών και στενών υποδημάτων που επιβαρύνουν και επιδεινώνουν το πρόβλημα αν ήδη αυτό υπάρχει ή αν υπάρχει η προδιάθεση.

Επίσης, ο ασθενής με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι πιο πιθανόν να αναπτύξει τη δύσμορφη διαταραχή του μέγα βλαισού δακτύλου.

Η παθολογία του προχωρημένου βλαισού μεγάλου δακτύλου: Το μεγάλο δάκτυλο βρίσκεται σε βλαισότητα και το δεύτερο δάκτυλο μπορεί να βρίσκεται πάνω ή κάτω από αυτό. Η δεύτερη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση εξαρθρώνεται. Ο τένοντας του μάρκου εκτείνοντας το μεγάλο δάκτυλο ενεργεί σαν χορδή τόξου και επιδεινώνει την παραμορφώση. Φλεγμονώδης ορογόνος θύλακος αναπτύσσεται πάνω από την εξόστωση της κεφαλής του πρώτου μεταταρσίου.

κότσι - bunion

Δύσκαμπτος μεγάλος δάκτυλος (hallux rigidus)

Το Hallux rigidus είναι μια διαταραχή της άρθρωσης που βρίσκεται στη βάση του μεγάλου ποδιού. Προκαλεί πόνο και ακαμψία στην άρθρωση και με την πάροδο του χρόνου καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να λυγίσει το δάκτυλο. Το Hallux αναφέρεται στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, ενώ το rigidus δείχνει ότι το δάκτυλο είναι άκαμπτο και δεν μπορεί να κινηθεί. Το Hallux rigidus είναι στην πραγματικότητα μια μορφή αρθρίτιδας.

Η οστεοαρθρίτιδα περιορίζεται στην πρώτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση. Το Hallux rigidus είναι ουσιαστικά μια προοδευτική αρθρίτιδα που οδηγεί σε δυσκαμψία και πόνο στις μεγάλες αρθρώσεις των ποδιών. Η αίτια δεν είναι γνωστή, πιθανόν να πρόκειται για κάποια κάκωση της άρθρωσης κατά τη νεαρή ηλικία και αυτό γιατί οι ασθενείς αυτοί στην διάρκεια της δεύτερης ή τρίτης δεκαετίας της ζωής τους εμφανίζουν οστεοαρθρίτιδα που αντιστοιχεί σε κάποιον που είναι 50 χρονιά γηραιότερος. Καμιά άλλη άρθρωση όμως δεν προσβάλλεται.

Τα κλινικά χαρακτηριστικά του δύσκαμπτου μέγα δακτύλου (hallyx rigidus):

Οι ασθενείς με hallux rigidus τυπικά εμφανίζονται με πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο στην μεγάλη άρθρωση των ποδιών. Αυτό επιδεινώνεται από τις καθημερινές δραστηριότητες π.χ. επαναλαμβανόμενη ανοδική κίνηση της μεγάλης άρθρωσης των ποδιών, όπως παρατεταμένο περπάτημα, τρέξιμο. Συνήθως, προκύπτει οίδημα άνω και κατά μήκος του δακτύλου που αναγνωρίζεται από τους ασθενείς ως «κάτι να προεξέχει».

Οι αρθρικές επιφάνειες φθείρονται, σχηματίζονται οστεόφυτα στην κεφαλή του πρώτου μεταταρσίου και περιορίζεται στην ραχιαία κάμψη. Το δάκτυλο προοδευτικά γίνεται όλο και πιο δύσκαμπτο και τελικά ακινητοποιείται σε κάμψη.

Αυτό έχει τρεις συνέπειες:
– Ο ασθενής δεν μπορεί να περπατά άνετα μονό ξυπόλυτος και οι γυναίκες ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν να φορέσουν ψηλά υποδήματα.
– Το μήκος του βήματος γίνεται βραχύτερο επειδή έχει χαθεί η έκταση του δακτύλου στο τέλος του βήματος.
– Ο ασθενής μαθαίνει να αποφεύγει τη φόρτιση του μεγάλου δακτύλου μεταφέροντας το βάρος του σώματος στο έξω χείλος του ποδιού αντί για τις κεφάλες των μεταταρσίων. Αυτή η ανώμαλη βάδιση μπορεί να προκαλέσει πόνο στην ποδοκνημική και στο γόνατο.

Οι ορθοπεδικοί μπορούν να ψηλαφήσουν οστεόφυτα γύρω από την κεφαλή του πρώτου μεταταρσίου, ενώ στο υπόδημα φαίνεται εκτεταμένη φθορά κάτω από την κορυφή του πρώτου δακτύλου.

Η θεραπεία για το μέγα βλαισό δάκτυλο – κότσι, και για τον δύσκαμπτο μεγάλο δάκτυλο (hallux rigidus) είναι:

– Συντηρητική
– Χειρουργική

Συντηρητική θεραπεία: Ο Ποδολόγος προτείνει μαλακά και άνετα υποδήματα, διαφόρων ειδών νάρθηκες ενώ κρίνεται απαραίτητο το πελματογράφημα και το ορθωτικό πέλμα, ώστε να μειωθούν οι πιέσεις που δέχονταν τα δάκτυλα των ποδιών και να ελαττωθεί ο πόνος.

Όσον αφορά την συντηρητική θεραπεία του δύσκαμπτου μεγάλου δακτύλου προτείνονται υποδήματα με χαμηλό τακούνι και τοποθέτηση μετατάρσιας μπάρας στη σόλα τους, με σκοπό να απαλλάσσει την πρώτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση από τις φορτίσεις. Αν αυτά αποτύχουν, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι αναπόφευκτη.

Χειρουργική θεραπεία: Ο Ορθοπεδικός σας θα σας ενημέρωσει και θα σας προτείνει κάποιες από τις χειρουργικές τεχνικές που πιθανόν θα δώσουν λύση στο πρόβλημα σας.

Στο Ποδολογικό κέντρο Medical Step

Στο Ποδολογικό κέντρο Medical Step σας ενημερώνουμε σχετικά με τη δύσμορφη διαταραχή στον άκρο πόδα. Σας προτείνουμε διαφόρων ειδών λύσεις που θα σας ανακουφίσουν από τον πόνο και θα αποτρέψουν την επιπλέον επιβάρυνση των άκρων σας. Επισκοπούμε προσεκτικά τα άκρα σας για δυστροφίες, παραμορφώσεις ονύχων και σκληρά σημεία στο δέρμα του πέλματος (κάλους, σκληρύνσεις, υπερκερατώσεις) που συχνά εμφανίζονται λόγω της διαταραχής του μυοσκελετικού συστήματος του άκρου πόδα.

Ο Ποδολόγος του Medical Step είναι ενήμερος για τις καινούριες τεχνολογίες ορθωτικών βοηθημάτων που αποτρέπουν και ελαττώνουν αισθητά την επιβάρυνση και την επιδείνωση του μέγα βλαισού δακτύλου – κότσι (bunion) η του δύσκαμπτου μεγάλου δακτύλου (hallux rigidus).