ονυχογρύπωση

Ονυχογρύπωση (onychogryphosis) - Πεπαχυμένοι όνυχες

Η ονυχογρύπωση (onychogryphosis ή horn nails του Ram) είναι μια έντονη δυσμορφία του όνυχα στην οποία παρατηρείται υπερανάπτυξη και υπερτροφία των ονύχων που έχει ως αποτέλεσμα την παραμόρφωση της ονυχαίας πλάκας, κυρίως του μέγα δακτύλου των ποδιών, χωρίς να αποκλείονται και οι υπόλοιποι όνυχες των άλλων δάκτυλων.

Η εικόνα του όνυχα είναι κιτρινοπράσινη ή κιτρινοκαφέ, το μέγεθος του συνήθως είναι πολύ μεγάλο και πολύ σκληρό και το σχήμα του συνήθως παρεκκλίνει από την ονυχαία πλάκα, κάνοντας τον ασθενή ανίκανο να το αφαιρέσει ή να το κόψει.

Γιατί συμβαίνει αυτό

Η μία πλευρά της μήτρας του νυχιού αναπτύσσεται γρηγορότερα από την άλλη και έτσι καθορίζεται η φορά της ανωμαλίας. Η υπερβολική ανάπτυξη του νυχιού δεν σταματά στο υπονύχιο αλλά προεξέχει 6-8 εκατοστά και κυρτώνει προοδευτικά παίρνοντας ελικοειδή μορφή με αποτέλεσμα ο ασθενής να πονάει.

Η ονυχογρύπωση είναι αρκετά συχνή σε ηλικιωμένα άτομα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει ξεκάθαρη αιτία για την πρόκληση της ονυχογρύπωσης.

Τα άτομα με ονυχογρύπωση παραπονιούνται για πόνο κατά την βάδιση, λόγω της υπερτροφίας και παρέκκλισης του νυχιού.

Η ονυχογρύπωση είναι ιδιοπαθής ή επίκτητη.

Ιδιοπαθής ονυχογρύπωση

Οφείλεται σε κληρονομικά αίτια, ενώ είναι δυνατόν να παρουσιαστεί σε πολύ μικρή ηλικία.

Επικτητή ονυχογρύπωση

Μπορεί να οφείλεται σε:
– Μικροτραυματισμούς μέσω των υποδημάτων
– Ελλιπής περιποίηση τον ονύχων, ειδικά σε ηλικιωμένους ανθρώπους
– Τροφικές διαταραχές
– Χρόνια ονυχομυκητίαση
– Βλάβη στα νυχιά από τραυματισμό, όπως πτώση βαρέως αντικειμένου στα νύχια ή τραύμα από άλλες δραστηριότητες – αθλητικά τραύματα.
– Μειωμένη κυκλοφορία του αίματος
– Οι παθήσεις, όπως ο διαβήτης, αυξάνουν τον κίνδυνο της ονυχογρύπωσης.

Στο Ποδολογικό Κέντρο Medical Step

Το Ποδολογικό Κέντρο Medical Step μπορεί να σας εξασφαλίσει την ασφαλή θεραπεία και καθαρισμό του νυχιού.

Με την θεραπεία που παρέχουμε δίνεται η πιθανότητα σε κάποια φάση να επέλθει η φυσιολογική αναγέννηση του όνυχα. Η θεραπεία που παρέχεται γίνεται αναίμακτα χωρίς καμία αίσθηση πόνου μέσω χρήσης κατάλληλου εξοπλισμού, με γνώση, σεβασμό και σύνεση στο πρόβλημα του κάθε ασθενούς.

Ο Ποδολόγος του Medical Step σας παρέχει πλήρη ανακούφιση και με υπευθυνότητα σας δίνει συμβουλές για την διατήρηση τις υγιεινής των νυχιών σας και του άκρου ποδός, τις οποίες θα πρέπει να τηρείτε για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Επίσης, στα πλαίσια της ολοκληρωμένης θεραπείας απαραίτητος κρίνεται ο ποδολογικός έλεγχος και η ποδολογική θεραπεία – περιποίηση σε τακτά χρονικά διαστήματα για να προληφθούνε οι τυχόν μολύνσεις.