ονυχοκύρτωση

Ονυχοκύρτωση - Οστρακοειδής όνυχας

Είσφρυση όνυχα στο δέρμα (Ingrown Toenail)

Ονυχοκύρτωση: το νύχι που κυρτώνει και μπαίνει μέσα στο δέρμα.

Η ονυχοκύρτωση (onychocyrtosis), ή κυρτονυχία ή οστρακοειδής όνυχας είναι μία συνήθης παραμόρφωση, δυστροφία των νυχιών, η οποία συνήθως εμφανίζεται στο μέγα δάκτυλο χωρίς να αποκλείονται και τα υπόλοιπα. Είναι ιδιοπαθής – κληρονομική ή συνηθέστερα επίκτητη – δευτεροπαθής, το σχήμα του κεράτινου δίσκου (ονυχαία πλακά) υπερκυρτώνεται αμφοτερόπλευρα, εισχωρώντας κάθετα στο δέρμα, στην αύλακα του νυχιού και στον υποδόριο ιστό, με αποτέλεσμα να προκαλεί οξύ πόνο και στη συνέχεια δευτεροπαθείς μικροβιακές λοιμώξεις – φλεγμονές.

Το δέρμα λόγω της είσφρυσης του όνυχα είναι λείο, ερυθρό και οιδηματώδης. Ο ασθενής έχει μεγάλη αίσθηση πόνου, έχει πρόβλημα κατά την βάδιση και το υπόδημα του τoν ενοχλεί. Άλλη μια μορφή αυτής της δυστροφίας του όνυχα είναι όταν η ονυχαία πλακά (επιφάνεια του νυχιού) είναι επίπεδη, άλλα οι άκρες των πλάγιων πτυχών του νυχιού είναι υπερκυρτωμένες, κάθετες ή παράλληλες γωνίες.

Όλες οι μορφές κυρτονυχίας είναι επώδυνες. Τα αποτελέσματα της υπερκυρτότητας της ράχης ή των πλάγιων πτυχών, ή και της ράχης ή και των πτυχών, αποτελούν μια επώδυνη και ακραία παραμόρφωση του όνυχα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους.

Η ονυχοκύρτωση (onychocyrtosis) ως πάθηση μοιάζει με την ονυχοκρύπτωση (onychocryptosis), με τις διαφορές ότι στην oνυχοκρύπτωση δεν έχει λανθασμένο σχήμα ο κεράτινος δίσκος (το σώμα του νυχιού είναι φυσιολογικό), απλώς λόγω της φλεγμονής του παρωνυχίου, δημιουργείται κοκκίωμα το οποίο υπερκαλύπτει το νύχι, συνήθως ετερόπλευρα, δίνοντας την ψεύτικη εντύπωση ότι «το νύχι μπαίνει μέσα στο κρέας». Αντιθέτως, στην oνυχοκύρτωση, είναι τόσο κυρτό το νύχι που πράγματι το νύχι εισχωρεί, «μπαίνει βαθιά μέσα στο κρέας» ακόμα και αν δεν υπάρχει φλεγμονή-κοκκίωμα. Ένα αίτιο για την ονυχοκρύπτωση είναι η ονυχοκύρτωση.

Η ονυχοκρύπτωση μπορεί να προκαλέσει την ονυχοκύρτωση (οστρακοειδής όνυχας), λόγω της διόγκωσης του δέρματος, μέσω της πίεσης που δέχεται η ονυχαία πλακά και οι ονυχαίες αύλακες, έτσι το νύχι αρχίζει να κυρτώνει. Επίσης, η ονυχοκύρτωση (οστρακοειδής όνυχας) μπορεί να προκαλέσει την ονυχοκρύπτωση καθώς λόγω της μεγάλης κυρτότητας, μπορεί το νύχι να εισχωρήσει στο δέρμα και έτσι να μολυνθεί και να παρουσιάσει φλεγμονή, οίδημα και κατά συνέπεια υποτροφία δέρματος. Όποτε πολλές φορές αυτές οι δυο παθήσεις – δυσμορφίες μπορεί να συνυπάρχουν.

Η είσφρυση του όνυχα (κυρτονυχία) έχει σαν αποτέλεσμα τον συνεχή τραυματισμό του παρωνυχίου με αποτέλεσμα την ανάπτυξη φλεγμονής στην περιοχή (ονυχοκρύπτωση).

Όσο γρηγορότερο αντιμετωπιστεί η βλάβη, τόσο ευκολότερη και γρηγορότερη είναι η αποκατάσταση της.

Τα αίτια πρόκλησης της oνυχοκύρτωσης

– Ονυχοκρύπτωση
– Ονυχομυκητίαση
– Λάθος κοπή των νυχιών
– Στενά υποδήματα
– Κληρονομικά αίτια
– Δυσμορφίες πέλματος
– Εφίδρωση
– Τραυματισμός από πεντικιούρ
– Περιττό βάρος
– Κληρονομικότητα

Στο Ποδολογικό Κέντρο Medical Step

Στο Ποδολογικό Κέντρο Medical Step αντιμετωπίζουμε την ονυχοκύρτωση και τα αίτια που την δημιουργούν με μεγάλη επιτυχία. Ελέγχουμε την πάσχουσα περιοχή, εξετάζουμε τα αίτια πρόκλησης της ονυχοκύρτωσης και συνεχίζουμε με την θεραπεία ώστε να αποφορτιστεί το σημείο και να μπορέσει να “αναπνεύσει” για να δεχτεί την τοπική θεραπεία (εάν και εφόσον υπάρχει φλεγμονή στην περιοχή).

Φροντίζουμε να ενημερωθείτε για το πώς θα κάνετε τον σωστό έλεγχο των ποδιών σας, και τι θα πρέπει να αποφεύγετε. Η λεπτομερής και ανώδυνη θεραπεία της πάσχουσας περιοχής που σας προσφέρουμε, θα σας ανακουφίσει άμεσα.

Στο Ποδολογικό Κέντρο Medical Step έχουμε την γνώση, τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα μέσα ώστε να αντιμετωπιστούν με επιτυχία και οι πιο δύσκολες περιπτώσεις.

Εάν υπάρχει φλεγμονή ή λοίμωξη ή και όταν ο ασθενής έχει σακχαρώδη διαβήτη, η παραπάνω θεραπεία συνδυάζεται με την συνεργασία του αρμόδιου ιατρού.

Εμπιστευθείτε μας για την επίλυση του προβλήματος σας.