ονυχομυκητίαση

Ονυχομυκητιάση (Ringworm of the nails, tinea unguium, onychomycosis)

Η ονυχομυκητίαση είναι μια χρόνια εξελισσόμενη λοίμωξη των νυχιών. Αποτελεί την πιο συχνή πάθηση των νυχιών με συχνότητα που αγγίζει το 10% στο γενικό πληθυσμό και φτάνει ως το 40% στους ηλικιωμένους. Είναι μια διεισδυτική λοίμωξη της ονυχαίας πλάκας που αν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή υποθεραπευτεί, υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσής της, στους γύρω ιστούς καθώς και σε άλλα σημεία του σώματος.

Είναι μια χρόνια πάθηση, που προκαλεί δυσμορφία στην εικόνα του νυχιού που δεν απειλεί την ζωή του ασθενούς, καθώς η νόσος κυρίως περιορίζεται στα νύχια. Η θεραπεία είναι μεγάλη διαρκείας διότι η επανέκφυση του όνυχα πραγματοποιείται σε διάστημα από 6 έως 18 μήνες.

Η ονυχομυκητίαση εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Ένας ασθενής που έχει κατεσταλμένο ανοσοποιητικό από φάρμακα, μεγάλης ηλικίας, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθεί από την ονυχομυκητίαση.

Πως μεταδίδεται

Οι μύκητες μπορεί να μεταδοθούν από την άμμο, το έδαφος, τη χρήση κοινών πετσετών, από εργαλεία μανικιούρ και πεντικιούρ που δεν έχουν αποστειρωθεί, από ενδύματα, από τα ζώα, από άνθρωπο σε άνθρωπο και από πολλές άλλες περιπτώσεις.

Η εικόνα που πολλές φορές μπορεί να έχει το νύχι μπορεί να προϊδεάζει μία περίπτωση λοίμωξης. Η μέθοδος ταυτοποίησης αυτής της βλάβης του νυχιού περιλαμβάνει την μικροσκόπηση και καλλιέργεια του νυχιού, διότι πολλές παθήσεις των νυχιών “μιμούνται” στην κλινική εικόνα τους την ονυχομυκητίαση, όπως για παράδειγμα η ψωρίαση, η ονυχογρύπωση, η λευκονυχία, το σύνδρομο κίτρινων ονύχων, οι τραυματισμοί, και οι βακτηριακές λοιμώξεις (από ψευδομονάδα, σταφυλόκοκκο). Για αυτό το λόγο, απαραίτητη προϋπόθεση της θεραπείας είναι η μικροβιολογική εξέταση (καλλιέργεια) τμήματος του νυχιού.

Εκτός από την αντιαισθητική εικόνα των νυχιών, η ονυχομυκητίαση μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στην καθημερινότητα του πάσχοντος. Ο πόνος, το ερεθισμένο δέρμα, η αίσθηση καψίματος και η αποκόλληση του νυχιού, προκαλούν πρόβλημα στο βάδισμα, στην άθληση στις χειρωνακτικές εργασίες καθώς και στην ψυχολογία του ασθενούς.

Σημαντικό είναι επίσης να επισημανθεί ότι οι αλλεπάλληλοι τραυματισμοί του νυχιού π.χ. μέσω του υποδήματος, είναι πιθανόν να προκαλέσει μια ονυχομυκητίαση. Για αυτό το λόγο προτείνουμε πάντοτε στον ασθενή να επιλεγεί άνετα και μαλακά υποδήματα ή ακόμη καλύτερα να κάνει πελματογράφημα για την κατασκευή ορθωτικού πέλματος.

Τα αίτια πρόκλησης της ονυχομυκητίασης

– Ζυμομύκητες (καντιντιακή ονυχομυκητίαση) του γένους Candida Albicans:
Είχαν θεωρηθεί αρχικά, ως επιμολυντές, οι ζυμομύκητες αναγνωρίζονται πλέον ως μια από τις βασικες αιτίες ονυχομυκητιάσεων καθώς είναι τα επικρατέστερα ανευρισκόμενα αίτια στις μυκητιάσεις των νυχιών των χεριών και αφορά περίπου το 8% των λοιμώξεων. Οι γυναίκες πλήττονται τρεις φορές συχνότερα συγκριτικά με τους άντρες και ως πιθανές αιτίες είναι η συχνότερη επαφή των χεριών με το νερό, η χρήση χημικών ουσιών για τις οικιακές εργασίες.

– Δερματόφυτα:
Η δερματοφυτίαση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από τα τρία γένη των δερματοφύτων Microsporum, Trichophyton, Epidermophyton. Αποτελούν την αιτία για πάνω από 90% των περιπτώσεων ονυχομυκητίασης στα πόδια και για τουλάχιστον 50% των λοιμώξεων στα χέρια.

– Μη-Δερματοφυτικοί νημαοειδείς μύκητες (NDM – Nondermatophyte Moulds):
Τα μη δερματόφυτα βακτήρια, αφορούν μόλις το 2% – 12% των περιπτώσεων ονυχομυκητίασης. Είναι μηκερατινόφιλοι όποτε πρέπει να προηγηθεί καταστροφή της κεράτινης στοιβάδας του νυχιού από κάποιο δερματοφυτικό μύκητα ή τοπικό τραυματισμό και άλλη πάθηση του όνυχα για να μπορέσουν να εισβάλλουν και να προκαλέσουν βλάβη, για το λόγο αυτό θεωρούνται δευτερεύοντες εισβολείς.

Μορφές ονυχομυκητίασης

Η πρώτη ταξινόμηση των ονυχομυκητιάσεων έγινε από τον Zaias το 1972. Στην συνέχεια πραγματοποιηθήκαν έρευνες και πολυάριθμες τροποποιήσεις που ενσωμάτωναν τα νέα δεδομένα. Σήμερα η ταξινόμηση είναι η ακόλουθη:

– Άπω και πλάγια υπωνύχια ονυχομυκητίαση
– Επιφανειακή ονυχομυκητίαση
– Ενδονύχια ονυχομυκητίαση
– Εγγύς υπωνύχια ονυχομυκητίαση
– Μικτό μοντέλο ονυχομυκητίασης
– Ολική δυστροφική ονυχομυκητίαση
– Δευτεροπαθής ονυχομυκητίαση

Θεραπεία ονυχομυκητίασης

Η αρχή για την επίτευξη της θεραπείας είναι:

– Η διάγνωση από δερματολόγο
– Λήψη δείγματος από μικροβιολόγο, ο πάσχων πρέπει να έχει την σωστή διαγνώση (μέσο μικροβιολογικού έλεγχου για το είδος του μύκητα)
– Τακτικός ποδολογικός καθαρισμός

Στο Ποδολογικό Κέντρο Medical Step

Στο Ποδολογικό Κέντρο Medical Step γνωρίζουμε πως η νόσος είναι επίμονη όπως και η ψυχολογική επιβάρυνση καθώς το αίσθημα ντροπής πολλές φορές που βιώνει ο πάσχοντας είναι μεγάλο. Στόχος και σκοπός μας είναι να συμβάλουμε σε συνεργασία με τον δερματολόγο στην απαλλαγή της ονυχομυκητίασης. Η φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται από το δερματολόγο και ο τακτικός καθαρισμός της πάσχουσας περιοχής που προσφέρεται στο Ποδολογικό Κέντρο Medical Step, καθιστά τους μύκητες στα νύχια παρελθόν.

Έχοντας γνώση της κατάστασης και του ιστορικού, συμβουλεύουμε τον ασθενή και τον καθησυχάζουμε, του εξηγούμε πως για να επιτύχουμε τον στόχο της ίασης πρέπει να έχουμε καλή συνεργασία, συνέπεια στην θεραπεία, υπομονή και πλήρη τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Ο ασθενής πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβει και να κατανοήσει ότι η θεραπεία που προσφέρεται είναι στοχευμένη. Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να συνεργάζεται και να εφαρμόζει αυτά που θα του επιδείξει ο ειδικός Ποδολόγος και ο Δερματολόγος. Πρέπει να είναι συνεπής, υπομονετικός και να τηρεί τις οδηγίες που θα του δοθούν, ειδάλλως η επίτευξη του στόχου για θεραπεία θα είναι ακόμη πιο χρονοβόρα και πιθανώς αναποτελεσματική.

Στο Ποδολογικό κέντρο Medical Step είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε την ολοκληρωμένη και στοχευμένη θεραπεία. Αντιμετωπίζουμε την ονυχομυκητίαση, φροντίζουμε να ενημερωθείτε για το πώς θα κάνετε τον σωστό έλεγχο των ποδιών σας, και τι θα πρέπει να αποφεύγεται. Η ανώδυνη θεραπεία και ο καθαρισμός της πάσχουσας περιοχής που σας προσφέρουμε, σταδιακά θα σας ανακουφίσει από το πρόβλημα σας.

Στο Ποδολογικό Κέντρο Medical Step έχουμε την γνώση, τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα μέσα ώστε να επιλύσουμε το πρόβλημα σας, ακόμα και στην πιο δύσκολη έκφανση του με επιτυχία. Ο καθαρισμός του όνυχα που προσφέρεται στο Medical Step είναι αναλόγως με την βλάβη, είτε τμηματικός είτε καθολικός.

Παρέχουμε τις υπηρεσίες μας, με σύνεση και προσοχή στη λεπτομέρεια, ώστε να αποφευχθεί ο τραυματισμός, ο ενδελεχής καθαρισμός προσφέρει την σταδιακή θεραπεία καθώς αποσκοπεί στην αποφυγή της μόλυνσης κάποιας άλλης περιοχής του σώματος σας ή κάποιου άλλου νυχιού, στην θεραπεία της ονυχομυκητίασης και στην αποκατάσταση της αισθητικής εικόνας του νυχιού σας. Η θέληση του ασθενούς για συμμόρφωση και ολοκλήρωση της θεραπείας είναι αυτό που θα αποτελέσει την επίτευξη της ίασης.