ρευματοειδής-αρθρίτιδα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα είναι φλεγμονή των αρθρώσεων. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μορφές αρθρίτιδας (οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής, ουρική, ψωριασική, κ.ά.).

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι χρόνια, συμμετρική, πολυαρθρική αλλά και συστηματική φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλει κυρίως τον αρθρικό υμένα των μικρών αρθρώσεων (ο αρθρικός υμένας καλύπτεται από αρθρικό υγρό που λιπαίνει την άρθρωση). Ο αρθρικός χόνδρος βλάπτεται, οι περιβάλλοντες σύνδεσμοι μπορεί να χαλαρώσουν και η οστική καταστροφή τους καθιστά ακόμα χαλαρότερους.

Τέλος, υπάρχει καταστροφή του αρθρικού χόνδρου (του θυλάκου και των συνδέσμων) τo οποίο προκαλεί αστάθεια, μηχανική αποδιοργάνωση, υπεξάρθημα, παραμόρφωση των αρθρώσεων. Ακόμη και χρόνια αναπηρία που είναι δυνατόν να συνοδεύεται από εξωαρθρικές εκδηλώσεις (ρευματοειδή οζίδια, αγγειίτιδα), ως αποτέλεσμα της προβολής διαφόρων οστών και οργάνων. Είναι μια χρόνια, τυπικά ισόβια νόσος με μεταβαλλόμενη πορεία. Η νόσος αποτελεί την πιο συχνή χρόνια φλεγμονώδη αρθροπάθεια.

Τα κλινικά χαρακτηριστικά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι ο πόνος και ο περιορισμός της κίνησης. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να είναι είτε ελαφρά, όπως μια μικρή πρωινή δυσκαμψία των αρθρώσεων, είτε πιο έντονα, δηλαδή να φτάνουν σε σημείο που περιορίζουν πλήρως την κινητικότητα. Η νόσος ξεκίνα με οίδημα των μικρών αρθρώσεων των χεριών και των ποδιών.

Η αιτιολογία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η πιθανή αιτία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι κληρονομική. Έχει διαπιστωθεί μέσω ερευνών, ότι ανάμεσα στους πάσχοντες υπάρχουν ομάδες ατόμων που ανήκουν στις ίδιες οικογένειες. Προσβάλλει το 3% των γυναικών και το 1% των ανδρών.

Πρόκειται για μια συστηματική νόσο με αποτέλεσμα να προσβάλλονται πολλές διαφορετικές ανατομικές δομές σε ολόκληρο το σώμα, σε αντίθεση με την οστεοαρθρίτιδα η όποια οφείλεται σε εντοπισμένη μηχανική φθορά. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται από ρευματολόγους, αλλά απασχολεί συχνά και τον κλάδο της ορθοπεδικής.

Η θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η θεραπεία για την ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Στόχος της θεραπείας αποτελεί ο έλεγχος της υμενίτιδας και του πόνου καθώς και η διατήρηση της λειτουργικότητας της άρθρωσης και η πρόληψη των μακροχρόνιων παραμορφώσεων.

Συχνά, είναι απαραίτητη η από κοινού προσεγγίση ρευματολόγων, ορθοπεδικών χειρούργων, φυσικοθεραπευτών και ποδολόγων.

Η συντηρητική θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνει:

– Φάρμακα
– Ανάπαυση και ακινητοποίηση κατά την διάρκεια των κρίσεων
– Κινητοποίηση κατά την ύφεση των κρίσεων
– Φυσικοθεραπείες όταν έχει περάσει η οξεία φάση
– Ποδολογικός καθαρισμός και έλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα, ιδιαίτερα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
– Βοηθήματα και διαφορές κατασκευές

Χειρουργική θεραπεία:

Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να απαιτηθεί για να αφαιρεθεί ο φλεγμένων αρθρικός υμένας, για να αποκατασταθεί η βλάβη των μαλακών μορίων και για να διασωθούν οι κατεστραμμένες αρθρώσεις. Τη χρήση της χειρουργικής θεραπείας θα σας την προτείνει εάν κριθεί απαραίτητη, ο ρευματολόγος ή ο ορθοπεδικός σας και αυτό μονό εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία.

Στο Ποδολογικό κέντρο Medical Step

Στο Ποδολογικό Κέντρο Medical Step προσφέρουμε τον ενδελεχή έλεγχο που έχουν ανάγκη τα κάτω άκρα σας. Η παραμόρφωση του άκρου ποδός, από την ρευματοειδή αρθρίτιδα καθιστά την περιποίηση αυτών πολύ δύσκολη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σκληρύνσεις, καλοί, υπερκερατώσεις αλλά και δυστροφίες και δυσμορφίες ονύχων, που σας είναι πολύ δύσκολο να τις περιποιηθείτε.

Ιδιαιτέρως, σε ευπαθείς ομάδες, όπως άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ο ποδολογικός έλεγχος και η ποδολογική φροντίδα είναι απαραίτητη για την αποφυγή ελκών.

Στο Ποδολογικό μας κέντρο επιμελούμαστε τα άκρα σας, απαλλάσσοντας σας, με ιδιαίτερη προσοχή από τα επώδυνα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί σε αυτά, λόγω της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ειδικότερα σας συμβουλεύουμε για ειδικά βοηθήματα που θα σας ανακουφίσουν από τους πόνους που σας δημιουργεί αυτή η φλεγμονώδης νόσος.