υπερκεράτωση

Υπερκεράτωση (σκλήρυνση δέρματος)

Η υπερκεράτωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία και παρατηρείται λόγω αύξησης του επιφανειακού τμήματος της επιδερμίδας που ονομάζεται κεράτινη στοιβάδα (stratum corneum). Τα κύτταρα σε αυτήν την στοιβάδα είναι ιδιαίτερα φορτωμένα με κεράτινη (πρωτεΐνη) που τους προσδίδει ξηρή και σκληρή όψη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει μη φυσιολογική άθροιση της κερατίνης με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλακών από ξηρό δέρμα και καλυμμένο με κρούστες.

Γιατί συμβαίνει αυτό

Τα πόδια μας καθημερινά δέχονται μεγάλες πιέσεις και για το λόγο αυτό το δέρμα τους αντιδρά στην συνεχή πίεση.

Η αναπόφευκτη τριβή που δέχεται ο άκρος πόδας δημιουργεί την υπερκεράτωση – σκλήρυνση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως άμυνα του ανθρωπινού οργανισμού ως προς τις πιέσεις όπου δέχεται. Η συστηματική πίεση, το βάρος, η αφυδάτωση του δέρματος αλλά και η κληρονομικότητα είναι οι σημαντικότεροι λόγοι δημιουργίας υπερκερατώσεων. Το σχήμα των υπερκερατώσεων είναι ακανόνιστο ή επίπεδο και η ύφη τους είναι σκληρή.

Οι δυστροφίες των πελμάτων όπως η κοιλοποδία, πλατυποδία, κότσι – μέγας βλαισός (bunions) δάκτυλος, σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία κ.α είναι παράγοντες για την δημιουργία υπερκερατώσεων. Επίσης παρατηρείται μέσω πελματογραφήματος ότι το σημείο που δέχεται την μεγαλύτερη πίεση δημιουργεί σκληρότητες, κάλους και υπερκερατώσεις.

Όταν ο άκρος πόδας εκτίθεται σε μόνιμη πίεση και τριβή, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα την ανάπτυξη κυττάρων στο συγκεκριμένο σημείο και με αυτόν τον τρόπο παρουσιάζετε μια στιβάδα σκληρού δέρματος.

Στο Ποδολογικό Κέντρο Medical Step

Είμαστε ειδικοί να διαγνώσουμε και να αντιμετωπίσουμε παθήσεις του άκρου πόδα. Προσφέρουμε ανώδυνη και στοχεύμενη θεραπεία διαθέτοντας τα κατάλληλα μέσα, κανόνας την απομάκρυνση της υπερκεράτωσης εφικτή.

Έπειτα από την ενδελεχή αφαίρεση της σκλήρυνσης σας ενημερώνουμε για το τι θα πρέπει να αποφεύγετε στην καθημερινότητα σας και σας συστήνουμε κατάλληλα σκευάσματα για περισσότερη ενυδάτωση στο πάσχον σημείο. Οι επισκέψεις στο Ποδολογικό μας κέντρο θα εξασφαλίσουν την υγεία των άκρων σας.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά την ευπαθή ομάδα των σακχαροδιαβητικών με πελματιαίες υπερκερατώσεις συνιστάται η φροντίδα από τον Ποδολόγο του Medical Step σε τακτά χρονικά διαστήματα καθώς κρίνεται απαραίτητη, η αφαίρεση της υπερκεράτωσης έγκαιρα. Κάτω από τις υπερκερατώσεις μπορεί να υπάρχει κάποιο έλκος που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα παρουσιάζονται επιπλοκές που μπορεί να γίνουν επικίνδυνες.

Η ασφάλεια αφαίρεσης υπερκερατώσεων – σκληρύνσεων σε ευπαθείς ομάδες, όπως ένας σακχαροδιαβητικός, προσφέρεται μόνο από ειδικούς Ποδολόγους – Ποδιάτρους. Μην εμπιστεύεστε ανειδίκευτους ή ερασιτέχνες.