Ποδολογικο Κέντρο Μedical Step

Ψωριασική ονυχία - Ψωρίαση ονύχων

Τι είναι η ψωρίαση:

Η ψωρίαση χαρακτηρίζεται ως χρόνια φλεγμονώδης (μη – λοιμώδης) νόσος του δέρματος, η οποία παρατηρείται από αφοριζόμενες ερυθηματωδείς πλάκες καλυπτόμενες από αργυρόχροα λέπια. Σε ορισμένες μορφές ψωρίασης οι πλάκες μπορεί να γίνουν φλυκταινώδεις.

Η ηλικία έναρξης της νόσου είναι μεταξύ 15-40 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία. Η πορεία της ψωρίασης είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Συνήθως ακολουθεί χρόνια πορεία με εξάρσεις και υφέσεις. Η κύρια ανωμαλία της ψωρίασης είναι μια διαταραχή της κινητικής – υπερπαραγωγής των κερατινοκυττάρων.

Η αιτιολογία της νόσου παραμένει άγνωστη, συχνά διαπιστώνεται η ύπαρξη γενετικής προδιάθεσης.

Η ψωριασική ονυχία – ψωρίαση των ονύχων ορισμένες φόρες προηγείται των δερματικών εκδηλώσεων της ψωριάσεως, αποτελώντας την μοναδική ένδειξη της νόσου. Η ψωρίαση προσβάλλει έναν ή περισσότερους ή όλους τους όνυχες των χεριών και των ποδιών, ιδίως όταν συνυπάρχει αρθρίτιδα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι σύγχρονες απόψεις για την αλλοίωση των νυχιών στην ψωρίαση, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ψωρίαση στα νύχια είναι πιθανών η κλινική εκδήλωση της ψωρισιακής αρθρίτιδας. Αυτό γίνεται γιατί η ρίζα – μήτρα του νυχιού περιβάλλεται από τους τένοντες των δακτύλων υπάρχουν δηλαδή δυο εκφύσεις των τενόντων οι οποίοι περιβάλουν ανάμεσα τους την μήτρα – ρίζα του νυχιού.

Όταν λοιπόν φλεγμαίνουν οι τένοντες αυτοί φέρεται ότι οδηγούμεθα σε φλεγμονή της ρίζας – μήτρας του νυχιού. Έτσι η προσβολή των τενόντων που υποδηλώνει η ψωρισιακή αρθρίτιδα οδηγεί στην εμφανή αλλοίωση που είναι η ψωρισιακή ονυχία. Το τι θα δούμε πάνω στα νύχια σε περίπτωση ψωρισιακής ονυχιάς εξαρτάται από ποιο τμήμα του νυχιού έχει προσβληθεί.

Η κλινική εικόνα σε ψωρισιακές αλλοιώσεις ονύχων είναι:

Τα βοθρία, η δυσχρωμία, η ονυχόλυση, η υπωνύχια υπερκεράτωση, οι δυσμορφίες του όνυχα και οι σχιμοειδείς αιμορραγίες. Είναι δυνατόν επίσης να συνυπάρχει ψωρισιακή αλλοίωση της εγγυούς πτυχής του όνυχα και χρόνια παρωνυχία.

Πιο αναλυτικά:

– Τα βοθρία είναι η συνηθέστερη κλινική εκδήλωση της ψωρίασης των ονύχων, παρατηρείται η παρουσία μικροσκοπικών οπών (βαθουλώματα) στην ραχιαία επιφάνεια των ονύχων, οπού διαφέρουν σε μέγεθος, σχήμα και βάθος, είναι όμως συνήθως μικρά και ρηχά.
– Αλλοίωση του χρώματος του όνυχα προς το λευκοκίτρινο (δυσχρωμία). Συγκεκριμένα παρατηρείται κίτρινη ή ερυθροκίτρινη χρώση (όπως μια σταγόνα ελαίου) ενώ όταν υπάρχει αποκόλληση του δίσκου του νυχιού δημιουργείται λευκονυχία.
– Η φαιομελανή, η κιτρινοπράσινη χροιά, οφειλόμενη σε επιμόλυνση της περιοχής από Candida, ή ψευδομονάδα.
– Αποκόλληση μέρους ή και ολόκληρου του νυχιού από την κοίτη του ή υπονύχια υπερκεράτωση η οποία προκαλεί διαφόρου βαθμού υπέργερση του νυχιού.
– Γραμμοειδείς μελαγχρωματικές ταινίες στο ελεύθερο άκρο των νυχιών οφειλόμενες σε αιμορραγίες των τριχοειδών της κοίτης του όνυχα.
– Δυσμορφίες του όνυχα (σχάσεις , γραμμώσεις, καταστροφή του δίσκου, τραχύτητα και πάχυνση).

Διάγνωση της ψωρίασης

Η κλινική εικόνα της ψωρίασης των ονύχων είναι μιμητές της ονυχομυκητίασης. Για αυτό το λόγο κάθε κλινική διάγνωση επιβεβαιώνεται με εργαστηριακές – μικροβιολογικές εξετάσεις. Ο πάσχων οφείλει να επισκεφτεί το Δερματολόγο για έλεγχο, διάγνωση, προσδιορισμό της παθολογικής αιτίας και συνταγογράφηση ενδεχόμενων φαρμάκων.

Έπειτα ο τακτικός έλεγχος και ποδολογικός καθαρισμός κρίνετε απαραίτητος καθώς συμβάλει τόσο στην καλυτέρευση της κλινικής εικόνας του προβλήματος όσο και στην αποφυγή ενδεχόμενης επιμολύνσεως.

Η κάθε θεραπεία εξαρτάται από την ταχύτητα ανάπτυξης του νυχιού.

Στο Ποδολογικό Κέντρο Medical Step

Στο Ποδολογικό Κέντρο Medical Step είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την άρτια και σταδιακή βελτίωση, της εικόνας των προσβεβλημένων νυχιών, στοχεύοντας στην διασφάλιση της επανάπτυξης ενός φυσιολογικού σώματος νυχιού. Κάνοντας χρήση κατάλληλων μεθόδων και προϊόντων συνδράμουμε στην αισθητή βελτίωση της κλινικής εικόνας, στην ανάπλαση του σώματος του νυχιού καθώς και αντιμετωπίζουμε την έντονη πάχυνση του νυχιού.

Με σύνεση και σεβασμό στο πρόβλημα του κάθε ασθενή, ο Ποδολόγος του Medical Step σας παρέχει πλήρη ανακούφιση από το αισθητό πρόβλημα της ψωρίασης ονύχων. Σας δίνουμε συμβουλές για την διατήρηση τις υγιεινής των νυχιών σας και του άκρου ποδός, τις οποίες θα πρέπει να τηρήσετε.

Επίσης, στα πλαίσια της ολοκληρωμένης θεραπείας κρίνεται απαραίτητος ο ποδολογικός έλεγχος και η ποδολογική θεραπεία – περιποίηση σε τακτά χρονικά διαστήματα, κυρίως για να προληφθούνε τυχόν μολύνσεις. Σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη απαιτείται ειδική επιμέλεια.

Από το πρώτο κιόλας ραντεβού με τον Ποδολόγο του Medical Step θα καταλάβετε την διαφορά και την βελτίωση της εικόνας των νυχιών σας.