σακχαρώδης-διαβήτης-διαβητικό-πόδι

Σακχαρώδης διαβήτης - Διαβητικό πόδι (πρόληψη και αντιμετώπιση)

 Η πρόληψη είναι γνώση και η γνώση είναι η βάση της πρόληψης (Ιπποκράτης)

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ορμονική διαταραχή. Ο αδένας πάγκρεας έχει ως κυρία λειτουργιά την παράγωγη ένζυμων και την έκκριση ορμονών, κάποιες από αυτές τις ορμόνες είναι η ινσουλίνη και το γλυκογόνο. Οι δυο αυτές ορμόνες έχουν μεγίστη σημασία για τον μεταβολισμό των απορροφούμενων θρεπτικών ουσιών. Όταν η ινσουλίνη δυσλειτουργεί τότε ο οργανισμός επηρεάζεται.

Μία από τις πλέον σημαντικές επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη είναι το διαβητικό πόδι.

Το διαβητικό πόδι είναι βάσει της παγκόσμιας οργάνωσης υγείας η μόλυνση, η καταστροφή των εν τω βάθει ιστών, όπου σχετίζεται με νευρολογικές ανωμαλίες και διαφόρους βαθμούς περιφερικής αγγειακής νόσου, στα κάτω άκρα.

Πρόκειται για μία σοβαρή επιπλοκή και παρουσιάζεται σε έναν άνθρωπο που πάσχει από χρόνιο σακχαρώδη διαβήτη. Πάνω από το 65% τον πασχόντων σακχαροδιαβητικών έχουν παρουσιάσει προβλήματα με τα ποδιά τους. Επίσης, κάθε 30 δευτερόλεπτα γίνεται ένας ακρωτηριασμός εξαιτίας αυτής της ύπουλης δυσλειτουργικής διαταραχής. Μία πρόσφατη ερευνά έχει εκτιμήσει ότι το 15% των διαβητικών ασθενών θα εμφανίσουν έλκος στα δάκτυλα του άκρου ποδός και στο πέλμα, καθώς το 25% των διαβητικών ασθενών με έλκος ποδιού θα υποκύψει σε ακρωτηριασμό.

Διαβητική νευροπάθεια

Είναι μια δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος στην όποια τα νευρά έχουν υποστεί βλάβες με αποτέλεσμα να μην μεταδίδουν σωστά τα μηνύματα από το σώμα προς τον εγκέφαλο. Ειδικότερα, να μην κινούνται σωστά οι μύες, να υπάρχει παραμόρφωση και ακαμψία, ευαισθησία στο κρύο και την ζέστη, μείωση της αίσθησης σε οποιαδήποτε πίεση π.χ. ένα ακατάλληλο υπόδημα σε ένα διαβητικό πόδι με διαβητική νευροπάθεια μπορεί να προκαλέσει κάλους, τραυματισμούς, ξηροδερμία ή κάποια δυστροφία στα νύχια.

Περιφεριακή αγγειοπάθεια

Είναι η βλάβη που έχουν υποστεί τα αιμοφόρα αγγεία που αιματώνουν τα κάτω άκρα, με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτούνται σωστά τα πόδια να μην οξυγονώνονται όσο χρειάζεται και να μην μπορούν να αποκαταστήσουν βλάβες. Έτσι, καθώς η επούλωση των πληγών είναι δύσκολη και αργή, τα πόδια μας πονάνε στο βάδισμα. Κάποια από τα χαρακτηριστικά του αγγειοπαθητικού ποδιού είναι η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος, τα νύχια διαφοροποιούνται και παραμορφώνονται, καθώς και η αύξηση και μείωση της θερμοκρασίας του ποδιού.

Διαβητική νευροπάθεια και περιφεριακή αγγειοπάθεια

Όταν υπάρχει συνδυασμός νευροπάθειας με αγγειοπάθεια, συχνά οδηγεί σε έλκη (χρόνιες πληγές με καθυστερημένη επούλωση).

Ποδολόγος και διαβητικό πόδι

Ο ποδολόγος είναι σύμμαχος σας, είναι ο ειδικός που μπορεί να σας συμβουλέψει, να σας ανακουφίσει και να προβλέψει τυχόν δυσμορφίες του άκρου διαβητικού ποδιού. Ο μηνιαίος έλεγχος του διαβητικού ποδιού από έναν ειδικό ποδολόγο καθώς και ο καθημερινός έλεγχος από τον ασθενή είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή δερματικών βλαβών, καθώς και τυχόν δυστροφιών ονύχων που θα μπορούν να αποβούν μοιραίες.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπευείν – Ιπποκράτης, 460-377 π.Χ., Πατέρας της Ιατρικής

Το σπουδαιότερο μετρό αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Η γνώση και η σωστή φροντίδα ενός διαβητικού ποδιού μπορεί να προλάβει και να συμβάλει στην αποφυγή ακρωτηριασμού των άκρων.

Ένας ασθενής σακχαρώδους διαβήτη πρέπει να ελέγξει το ενδεχόμενο του διαβητικού ποδιού:

• Όταν δεν αισθάνεται τα πόδια του
• Όταν δημιουργούνται κάλοι
• Όταν τα πόδια του δεν κινούνται εύκολα ή έχουν κάποια ακαμψία
• Όταν υπάρχει ξηροδερμία στο πέλμα και στη ράχη των ποδιών
• Όταν τα νύχια εμφανίζουν δυστροφία και δυσμορφία(βλ. ονυχογρύπωση, ονυχοκρύπτωση, ονυχομυκητίαση)
• Όταν υπάρχουν αλλαγές στα οστά των ποδιών (μέγας βλασός, σφυροδακτυλία, γαμψοδακτυλία)
• Αν υπάρχει έλκος
• Αν υπάρχει αλλαγή στο χρώμα του ποδιού (κόκκινο, μπλε, μαύρο)
• Αν νιώθει το πόδι πολύ ζεστό ή πολύ κρύο
• Αν έχει οίδημα (πρήξιμο στο πόδι)
• Αν δεν ρυθμίζεται το σάκχαρο

Στο Ποδολογικό Κέντρο Medical Step

Στο Ποδολογικό Κέντρο Medical Step προσφέρουμε ενδελεχή έλεγχο, καθαρισμό στο διαβητικό πόδι, επισκοπούμε τα κάτω άκρα για την ανεύρεση σημείων κακής κυκλοφορίας του αίματος, παρέχουμε τα κατάλληλα μέσα θεραπείας, την γνώση και αντιμετωπίζουμε με σύνεση και ευαισθησία το κάθε πρόβλημα. Φροντίζουμε να ενημερωθείτε για το πώς θα κάνετε τον σωστό έλεγχο των ποδιών σας και τι θα πρέπει να αποφεύγετε.

Είμαστε εδώ, για την ορθή κοπή των νυχιών, την αφαίρεση των σκληρύνσεων και των κάλων που σας ταλαιπωρούν καθώς συχνά τα συναντάμε στο διαβητικό πόδι. Ακόμη, ελέγχουμε για περιοχές με εκκρίσεις (πύον), για φουσκάλες, για οίδημα (πρήξιμο), για φλεγμονή κάτω από κάλους, σχισμές του δέρματος ή τυχόν πληγές, όπως και για αλλαγές χρώματος στο δέρμα ή τυχόν σημεία κακής κυκλοφορίας του αίματος (ψυχρά ή θερμά σημεία).