Ποδολογικο Κέντρο Μedical Step

Μεταταρσαλγία

Όταν χρησιμοποιούμε τον ορό μεταταρσαλγία εννοούμε τον πόνο στις κεφαλές των μετατάρσιων οστών.

Ο πόνος στο πρόσθιο άκρο πόδι (μεταταρσαλγία) μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες είτε παθολογικές είτε επίκτητες. Το πρόσθιο τμήμα του ποδιού, τα μετατάρσια, δέχονται μεγάλο ποσοστό από το βάρος του σώματος. Το βάρος και οι δυνάμεις που ασκούνται κατά την πραγματοποίηση μιας δραστηριότητας δεν είναι ισόποση και στα πέντε μετατάρσια οστά. Το μεγαλύτερο ποσοστό βάρους – δύναμης δέχονται το πρώτο και το δεύτερο μετατάρσιο οστό με αποτέλεσμα πολλές φορές να προκαλείται πόνος. Ο πόνος κατά κύριο λόγο εντοπίζεται στο δεύτερο μετατάρσιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να επεκταθεί και στα υπόλοιπα.

Η μεταταρσαλγία μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δυο πόδια ταυτόχρονα. Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί σε συνδυασμό με κάποια κάκωση και φλεγμονή των γειτονικών αρθρώσεων των μαλακών μορίων και του αρθρικού θύλακα.

Η μεταταρσαλγία δεν αποτελεί νόσημα αλλά σύμπτωμα το όποιο μπορεί να προκληθεί σε ομάδες ανθρώπων όπως:

• Σε αθλητές που καταπονούν έντονα τα ποδιά τους
• Σε γυναίκες που συνηθίζουν να φορούν ψηλά υποδήματα και τα οποία ασκούν μεγάλες πιέσεις στις κεφαλές των μετατάρσιων οστών

Επίσης η παχυσαρκία και το μεγάλο σωματικό βάρος, επιδεινώνει τον πόνο στα μετατάρσια οστά. Ως αίτιο, χαρακτηρίζεται ο βραχύς αχίλλειος τένοντας, που κάποιοι άνθρωποι έχουν εκ γενετής (κοντό αχίλλειο τένοντα) το οποίο επηρεάζει την πίεση που ασκείται στο πέλμα και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί συνθήκες μεταταρσαλγίας.

Από τα πιο συνήθη αίτια της μεταταρσαλγίας είναι η κοιλοποδία, ο μέγας βλαισός δάκτυλος – το κότσι, η πλατυποδία, η γαμψοδακτυλία ή σφυροδακτυλία, η μεταταρσαλγία Morton, η ουρική αρθίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης. Στα προαναφερόμενα προβλήματα άκρου ποδός έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενες ενότητες.

Κυρία προϋπόθεση για την σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία της μεταταρσαλγίας είναι ο εντοπισμός της αίτιας που την προκαλεί, όποτε κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος για τα προαναφερόμενα προβλήματα άκρου ποδός.

Οι περισσότεροι ασθενείς παραπονιούνται για πόνο στην περιοχή πίσω ή κάτω από τα δάκτυλα. Το χαρακτηρίζουν σαν αίσθημα καύσου, οπού αυτό το αίσθημα – ο πόνος με το πέρασμα των χρόνων αυξάνεται. Όταν κάποιος είναι σε όρθια στάση ή όταν πραγματοποιεί κάποια δραστηριότητα ο πόνος είναι πιο έντονος ενώ ελαττώνεται όταν είναι σε ανάπαυση.

Ο πόνος αυτός λοιπόν εμφανίζεται λόγο της συμπίεσης των μαλακών μορίων ανάμεσα στην επιφάνεια στήριξης και στην σφαιρική οστική επιφάνεια της κεφαλής του μεταταρσίου. Αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης συμπίεσης που δέχεται ο άκρος πόδας είναι οι σκληρύνσεις και οι κάλοι στο σημείο των μεταταρσίων. Όπως έχουμε αναφερθεί η δημιουργία ενός καλού σε κάποια σημεία του άκρου πόδα δημιουργούνται από τις πιέσεις που ασκούνται σε αυτό.

Διάγνωση

Ο ιατρός για την διάγνωση της μεταταρσαλγίας χρειάζεται να ενημερωθεί για το ιστορικό του ασθενή και με αυτό θα λάβει τις πληροφορίες για την συνολική υγεία του ασθενούς, όπως την ύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη, αυξημένου ουρικού οξέος στο αίμα ή κάποιο νευρολογικό πρόβλημα.

Σημαντικό είναι να ερωτηθεί ο ασθενής για τις αθλητικές ή επαγγελματικές του δραστηριότητες. Στο δεύτερο στάδιο της διάγνωσης εξετάζεται ο άκρος πόδας για τυχόν ανωμαλίες ή δυσμορφίες, όπως κοιλοποδία, μέγας βλαισός δάκτυλος κτλ. Στο τρίτο στάδιο είναι οι ακτινολογικές εξετάσεις που μας δίνουν πληροφορίες για την κατάσταση των οστών. Στο τέταρτο στάδιο γίνεται η μαγνητική τομογραφία που μπορεί να αναδείξει το νεύρωμα Morton.

Ο Ποδολόγος του Ποδολογικού Κέντρου Medical Step

Το Ποδολογικό Κέντρο Medical Step προτείνει συντηρητικά μετρά αντιμετώπισης ώστε να μειωθεί ο πόνος που νιώθετε στα κάτω άκρα σας και συγκεκριμένα στην περιοχή των μετατάρσιων οστών. Η τακτική μηνιαία επίσκεψη στο Ποδολογικό Κέντρο Medical Step αποτελεί και δίνει λύση για το πρόβλημα των σκληρύνσεων και των κάλων που δημιουργούνται από την δυσμορφία του πέλματος σας. Ο Ποδολόγος του κέντρου μας είναι σε θέση να σας προτείνει και να σας ενημερώσει σχετικά με την συντηρητική αντιμετώπιση του πόνου που σας δημιουργεί η μεταταρσαλγία.

Το πελματογράφημα με σκοπό το ορθωτικό πέλμα είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση του πόνου στα κατά άκρα. Με το πελματογράφημα έχουμε την πλήρη εικόνα για τις πιέσεις που δέχονται τα μετατάρσια οστά με αποτέλεσμα να μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με την κατασκευή ορθωτικού πέλματος που θα σας μοιράζει ισόποσες τις δυνάμεις στα μετατάρσια.

Οι ασθενείς με πόνο στα μετατάρσια θα πρέπει να επιλέγουν υποδήματα τα οποία να είναι άνετα και ευρύχωρα, να εφαρμόζουν καλά στο πόδι και να μην έχουν τακούνι πάνω από 3 – 4 εκατοστά. Τα πόδια, έπειτα από μια έντονη δραστηριότητα θα πρέπει να τοποθετούνται σε αντίρροπη θέση (πάνω σε δύο μαξιλάρια). Σε πολλές περιπτώσεις μεταταρσαλγίας η φυσικοθεραπεία με φυσικά μέσα είναι απαραίτητη και αποτελεσματική, το πρόγραμμα διατατικών ασκήσεων του αχίλλειου τένοντα αποφορτίζει το σημείο αλλά και το ανακουφίζει.