ουρική-αρθρίτιδα-ποδάγρα

Ουρική αρθρίτιδα

Η ποδάγρα όπως αναφερόταν στην αρχαιότητα ήταν η νόσος των βασιλέων και είναι μία φλεγμονώδης πάθηση των αρθρώσεων.

Αποτελεί τη συχνότερη και γνωστότερη κρυσταλλογενή αρθροπάθεια. Στη νόσο αυτή εναποτίθενται κρύσταλλοι ουρικού οξέος. Συνηθέστερα, η κατάσταση αυτή προσβάλλει την πρώτη μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση και επιδεινώνεται με την κατάχρηση κόκκινου κρέατος και κρασιού. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία και σπάνια σχετίζεται μονό με τη διατροφή.

Πρόκειται για ένα μεταβολικό νόσημα που προκαλεί οξείες και επώδυνες κρίσεις αρθρίτιδας στις αρθρώσεις του άκρου ποδιού, του γόνατος, της ποδοκνημικής άρθρωσης, του άκρου χεριού, του καρπού. Η συχνότερη όμως εντόπιση της ουρικής αρθρίτιδας είναι στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού (κατά 70% των περιπτώσεων). Συνήθως, προσβάλλει μια μονό άρθρωση κατά ποσοστό 90% κι αν δεν αντιμετωπιστεί οι κρίσεις είναι πιθανόν να γενικευτούν, να γίνουν συχνότερες και να διαρκούν περισσότερο.

Τι είναι το ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ είναι ένα φυσιολογικό προϊόν του μεταβολισμού. Μία κατηγορία χημικών ουσιών που ονομάζονται πουρίνες και αποτελούν σημαντικό συστατικό του DNA, μεταβολίζονται προς ουρικό οξύ το οποίο τελικά αποβάλλεται από τους νεφρούς. Οι πουρίνες συντίθενται από τον ίδιο τον οργανισμό άλλα λαμβάνονται και με την τροφή. Σε ορισμένους ανθρώπους, το ουρικό οξύ αυξάνεται υπερβολικά είτε γιατί ο οργανισμός το παράγει σε μεγάλες ποσότητες ή λαμβάνει πολλές πουρίνες με την τροφή είτε γιατί οι νεφροί τους δυσκολεύονται να το αποβάλλουν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην διαλύεται πλέον στο αίμα άλλα να αθροίζεται και να δημιουργεί κρυστάλλους οι οποίοι κρύσταλλοι επικάθονται στις αρθρώσεις και προκαλούν φλεγμονή. Εκτός από αυτό, μπορούν να αθροιστούν και στους νεφρούς προκαλώντας νεφρική βλάβη ή νεφρολιθίαση.

Κλινική εικονα

Το δέρμα πάνω από την πάσχουσα περιοχή είναι κατακόκκινο και ευαίσθητο, ο πόνος είναι έντονος, η κρίση διαρκεί μερικές ήμερες και παρέρχεται.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση με δυνητικές επιπλοκές που στις μέρες μας μπορεί να αντιμετωπιστεί. Κύριος στόχος πρέπει να είναι η πρόληψη της νόσου με την υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Η φλεγμονώδης πάθηση της ουρικής αρθρίτιδας διαγνώσκεται, παρακολουθείται και αντιμετωπίζεται από ιατρούς Ρευματολόγους. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως είναι σημαντική η επισκόπηση του φλεγμένου σημείου και από Ορθοπεδικό χειρούργο.

Ο Ποδολόγος του Ποδολογικού Κέντρου Medical Step

Στο Ποδολογικό κέντρο Medical Step προσφέρουμε τον ενδελεχή έλεγχο που έχουν ανάγκη τα κάτω άκρα σας. Ο πόνος του άκρου ποδός από την ουρική αρθρίτιδα, κάνει για εσάς, την περιποίηση αυτών πολύ δύσκολη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σκληρύνσεις, καλοί, υπερκερατώσεις αλλά και δυστροφίες και δυσμορφίες ονύχων, που σας είναι πολύ δύσκολο να τις περιποιηθείτε.

Ιδιαιτέρως, σε ευπαθείς ομάδες όπως άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ο ποδολογικός έλεγχος και η ποδολογική φροντίδα είναι απαραίτητη για την αποφυγή ελκών.

Στο Ποδολογικό μας κέντρο επιμελούμαστε τα άκρα σας, απαλλάσσοντας σας, με ιδιαίτερη προσοχή από τα επώδυνα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί σε αυτά.