πόδι-του-αθλητή

Πόδι του αθλητή

Ιστορική αναδρομή

Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα δερματολογικά προβλήματα που το αντιμετωπίζει το 26% των Ελλήνων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το πόδι του αθλητή επηρεάζει περίπου το 15% του πληθυσμού.

Η πρώτη αναφορά στο πόδι του αθλητή (tinea pedis) ήταν το 1908 από τον Whitfield, ο οποίος με τον Sabouraud, πίστευε ότι το πόδι του αθλητή ήταν μία πολύ σπάνια λοίμωξη που προκαλείται από τους ίδιους οργανισμούς που παράγουν επιφανειακή μυκητιασιακή λοίμωξη του δέρματος του τριχωτού της κεφαλής, των φρυδιών και των βλεφαρίδων (tinea capitis).

Από τι προκαλείται

Το πόδι του αθλητή προκαλείται συνήθως από το trichophyton rubrum, ένα δερματόφυτο.

Το πόδι του αθλητή οφείλεται κυρίως:
– Trichophyton (Τ.) Rubrum
– T. interdigitale, που προηγουμένως ονομάστηκε T. mentagrophytes var. interdigitale
– Epidermophyton floccosum

Το πόδι του αθλητή είναι μια μορφή δερματοφυτότητας (μυκητιασιακή λοίμωξη του δέρματος), που προκαλείται από δερματόφυτα, μύκητες (οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μούχλα) που κατοικούν τα νεκρά στρώματα δέρματος και χωνεύουν κερατίνη.

Που εντοπίζεται

Οι μυκητιάσεις αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των δερματοπαθειών και εντοπίζονται σε διάφορα μέρη του σώματος και σε όλες τις ηλικίες. Η μυκητίαση των ποδιών (tinea pedis) είναι γνωστή και ως το «πόδι του αθλητή» (athlete’s foot) ή αλλιώς τριχοφυτίαση του ποδιού.

Η μυκητίαση των πελμάτων και των μεσοδακτύλιων πτυχών του, παρουσιάζεται συνήθως σε νεαρά, μέσης ηλικίας άτομα και σπάνια σε παιδιά. Κυρία συμπτώματα είναι η φαγούρα η απολέπιση, η δυσοσμία και ο κνησμός. Η νόσος μεταδίδεται συχνότερα το καλοκαίρι.

Υπάρχουν δυο τύποι μυκητιάσεων των ποδιών:
– Η οξεία φλεγμονώδης μορφή και
– Η χρόνια

Η οξεία φλεγμονώδης μορφή παρατηρείται κυρίως ανάμεσα στα δάκτυλα συνήθως μεταξύ του 4ου και 5ου δακτύλου. Η χρόνια δερματοφυτία χαρακτηρίζεται από λιγότερα συμπτώματα και μπορεί να παρατηρηθεί περά από τις πτυχές των δακτύλων, στην πτέρνα και στο πέλμα. Φυσικά και οι όνυχες μπορούν να προσβληθούν (ονυχομυκητίαση). Τα σπόρια μυκήτων μπορούν να παραμείνουν για μήνες ή και χρόνια σε ντουζ, αποδυτήρια και πισίνες. Περπατώντας με γυμνό πόδι σε κοινόχρηστο πάτωμα ή χρησιμοποιώντας μια πετσέτα ενός άλλου ατόμου, μπορεί να οδηγήσει στην μόλυνση.

Που οφείλεται

Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαιτέρως επιρρεπείς την πάθηση του ποδιού του αθλητή. Αυτό συχνά οφείλεται στο ότι:
– Είναι μόνιμα εκτεθειμένοι στην μόλυνση (ο μύκητας ζει στα υποδήματα, στο μπάνιο, στα χάλια του σπιτιού κτλ.)
– Το δέρμα τους παράγει λιγότερα λιπαρά οξέα (φυσικός αντιμυκητιακός παράγοντας)
– Φορούν το ίδιο ζευγάρι κάλτσες ή παπούτσια για μεγάλα χρονικά διαστήματα
– Έχουν έντονη εφίδρωση των πελμάτων (υπερίδρωση)

Διάγνωση

Η διάγνωση του ποδιού του αθλητή επιβεβαιώνεται με μικροβιολογικό έλεγχο και καλλιέργεια αποξεσμάτων δέρματος. Είναι σημαντική η μικροβιολογική εξέταση γιατί σε πολλές περιπτώσεις η κλινική εικόνα συγχέεται με την δερματίτιδα εξ επαφής, την ψωρίαση το έκζεμα κ.α. Όταν υπαρχή σωστή διάγνωση τότε ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει την σωστή θεραπεία μέσω φαρμακευτικής αγωγής.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Οι μύκητες είναι παντού και μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα χαλιά στο σπίτι μας, μέσα στα παπούτσια μας, στις πετσέτες ,στις κάλτσες, στις όζες (μανό), στο νυχοκόπτη, στο ψαλιδάκι που κόβουμε τα νύχια, στις λίμες και γενικότερα στα περισσότερα αντικείμενα που έχουμε έρθει σε επαφή.

Επομένως πρέπει να αλλάζουμε συχνά πετσέτες και κάλτσες, να χρησιμοποιούμε αντιμυκητιακά προϊόντα για τα παπούτσια μας, να αποστειρώνουμε καλά το νυχοκόπτη και το ψαλιδάκι μας και να καθαρίζουμε σχολαστικά τα αντικείμενα που έχουμε έρθει σε επαφή, με ειδικά σκευάσματα που προσφέρουν αντισηψία.

Οι μύκητες ευδοκιμούν σε ζεστές, υγρές συνθήκες. Επομένως, για την αποφυγή μυκητιάσεων είναι σημαντικό το καλό στέγνωμα μετά το μπάνιο, ειδικά ανάμεσα στα δάκτυλα. Δεν πρέπει να περπατάμε ξυπόλητοι σε αποδυτήρια γυμναστηρίων, πισίνες, ντουζιέρες, δωμάτια ξενοδοχείων, σε κοινοχρήστους χώρους ή ακόμη και στην αυλή του σπιτιού μας οι μύκητες μας περιμένουν. Συστήνονται, απορροφητικές κάλτσες και δερμάτινα παπούτσια με επαρκή αερισμό.

Επίσης, τους ζεστούς μήνες δεν πρέπει να καλύπτουμε υπερβολικά τα πόδια μας διότι το πόδι ιδρώνει και δημιουργείται μέσα στο υπόδημα μας το τέλειο περιβάλλον για να ευδοκιμήσει ο μύκητας. Ακόμη, τα νύχια πρέπει να κόβονται και να διατηρούνται καθαρά. Τα νύχια μπορούν να στεγάζουν και να μεταδίδουν τη μόλυνση από περιοχή σε περιοχή.

Η θεραπεία είναι δύσκολη και τις περισσότερες φορές χρονοβόρα και πάντα υπάρχει η περίπτωση υποτροπιασμού.

Η συμβολή του Ποδολόγου

Ο Ποδολόγος μπορεί να σας βοηθήσει, να σας συμβουλέψει και να σας προτείνει τη θεραπεία που απαιτείται (όπως κάποιο σκεύασμα που θα σας ανακουφίσει από τις ενοχλήσεις). Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό, πρέπει και εσείς να ακολουθήσετε πιστά τις συμβουλές που θα σας δοθούν και να αφιερώνετε χρόνο για να τις εφαρμόσετε, ειδάλλως τα αποτελέσματα θα είναι πενιχρά.

Σημαντικό είναι επίσης να σημειωθεί ότι το πόδι του αθλητή είναι μια πάθηση η όποια είναι επίμονη. Επομένως, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε αυθαίρετα ότι έχει επέλθει ίαση και να σταματήσουμε τη θεραπεία που μας έχει δοθεί από τον Ποδολόγο ή την φαρμακευτική αγωγή που μας έχει δοθεί από τον Δερματολόγο. Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί, να προχωρήσει και να προσβάλει και τους όνυχες όπου εκεί η θεραπεία είναι ακόμη πιο χρονοβόρα και δύσκολη (ονυχομυκητίαση).

Στο Ποδολογικό Κέντρο Medical Step

Στο ποδολογικό κέντρο Medical Step, σας προσφέρουμε την ενημέρωση σχετικά με το πόδι του αθλητή και τι θα πρέπει να προσέξετε.

Επιμελούμαστε τον καθαρισμό του άκρου ποδός με τα κατάλληλα μέσα που διαθέτουμε, σας προσφέρουμε την ανακούφιση και την καθαριότητα που ποδιού σας.

Το Ποδολογικό Κέντρο Medical Step με σύνεση και σεβασμό στο πρόβλημα σας, κάνει χρήση μόνο αποστειρωμένων εργαλείων, αντιιδρωτικών και αντιμυκητιακών σκευασμάτων. Ελέγχουμε διεξοδικά την πάσχουσα περιοχή και αφαιρούμε με μεγάλη προσοχή το νεκρό ιστό. Η θεραπεία που παρέχουμε, είναι τοπική (αλοιφή, κρέμα, λοσιόν, τζελ, πούδρα) και εξαρτάται από το μέγεθος της βλάβης. Επίσης, αν κριθεί απαραίτητο σας παραπέμπουμε σε Δερματολόγο για μία πιο συστηματική θεραπεία.